Φορτώνει η συσκευή αναπαραγωγής ...

Ο ΘΙΑΣΟΣ - ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ

 • Μεταφορτώθηκε 2 εβδομάδεs πριν στην κατηγορία Music Videos

  Αν και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης δεν θεωρείται κινηματοραφικός συνθέτης ωστόσο είναι αυτός που έντυσε μουσικά μια από τις πλέον αξιόλογες ταινίες του ελληνικού κιν

  ...

  Αν και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης δεν θεωρείται κινηματοραφικός συνθέτης ωστόσο είναι αυτός που έντυσε μουσικά μια από τις πλέον αξιόλογες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου τον "Θίασο" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975 έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

  Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως και στο φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, επειδή θεωρούσαν ότι η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή σκοπιά,παρόλο που ήταν απόλυτα ακριβής στην καταγραφή των γεγονότων.Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου 1975 και συγκέντρωσε 189.620 θεατές στις αίθουσες πρώτης προβολής.

  Από το φιλμ ξεχωρίζει η εξαίρετη φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη αλλά και η μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
  Στην ταινία ακούγονται πάνω από τριάντα τραγούδια και ορχηστρικά, τα οποία ποικίλουν ως προς τη μορφή και το περιεχόμενό τους.

  Ο θεατής-ακροατής θα συναντήσει από ελαφρά τραγούδια (“Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει”, “Άστα τα μαλλάκια σου”) μέχρι ρεμπέτικα (“Κάνε λιγάκι υπομονή”) και δημοτικά (“Μωρή κοντούλα λεμονιά”), και από εμβατήρια (“Μαύρη ειν’ η νύχτα στα βουνά”), και αντάρτικα (“Λαέ σκλαβωμένε”, “Παιδιά σηκωθείτε”) μέχρι σουίνγκ (“In the mood”).

  Το κριτήριο επιλογής του Κηλαηδόνη υπήρξε σαφές.

  Κάθε ένα διαλέχτηκε με κριτήρια του κατά πόσο το τραγούδι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σύμβολο του είδους που ανήκει και της κατάστασης που εκφράζει.Η χρήση παλαιών κομματιών της εποχής δεν είναι τυχαία, ούτε υπηρετεί κάποιο ‘ρετρό’ για να γίνει μόδα.

  Αντίθετα, υποδηλώνει την ιστορικότητα της ταινίας, εγκαθιστώντας την μέσα στο χρόνο και στις μουσικές αναφορές της δεδομένης κοινωνίας.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι η μουσική της ταινίας δεν αναπαράχθηκε στο στούντιο, αλλά εκτελέστηκε και ηχογραφήθηκε – με τα περίφημα δικάναλα Nagra – στους τόπους όπου γυρίζονταν οι σκηνές, ταυτόχρονα μ’ αυτές.

  Έτσι, δημιουργείται μια ξεχωριστή αίσθηση του ήχου μέσα στο χώρο και το χρόνο.

  Όπως τα μακριά πλάνα της ταινίας υπηρετούν τη μη διακοπή του εσωτερικού ρυθμού της ταινίας, έτσι και η επιτόπια εκτέλεση της μουσικής τονίζει την ενότητα χώρου και χρόνου.

  Σχεδόν κάθε σκηνή αρχίζει ή τελειώνει με μουσική, η οποία έχει πάντα μια συγκεκριμένη προέλευση, είτε τραγουδιέται από τους ηθοποιούς, είτε παίζεται από κάποια ορχήστρα.

  Χωρίς τη μουσική, γίνεται αδύνατη η εξέλιξη της ταινίας.

  Συνεπώς, εδώ το σάουντρακ απομακρύνεται εντελώς από το μοντέλο της μουσικής διακόσμησης-επένδυσης και από τη λειτουργία της συναισθηματικής υπογράμμισης που αυτό επιφυλάσσει, και καθίσταται συμπληρωματικό στοιχείο της δράσης.

  Ο δίσκος με το σάουντρακ του «Θιάσου» έχει τη δική του, περιπετειώδη ιστορία.

  Κυκλοφόρησε μόλις το 1992, δύο δεκαετίες περίπου μετά την παραγωγή της ταινίας.

  Κυκλοφόρησαν μόλις 2000 αντίτυπα σε βινύλιο, εξαντλήθηκαν, αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ σε ψηφιακή μορφή.

περισσότερα λιγότερα
  Σχολια (0)